Spôsobuje spánok na chrbátiku zležanú hlavičku?

Zdieľať článok:

Spánok na chrbátiku sa odporúča ako prevencia náhleho syndrómu úmrtia. Rodičia sa často zaujímajú o to, či takto bábätko nebude mať zležanú hlavičku. Ak bábätko dlho leží v jednej polohe, jemná lebka a poddajné kosti môžu viesť k vytvoreniu sploštených miest na hlavičke.  Takéto miesta s vekom vo väčšine prípadov zmiznú, ale ak by aj zostali, nemusíte sa báť, na vývin mozgu to nemá žiadny vplyv.

 

Čo môžete urobiť, aby ste predchádzali zležanej hlavičke?

  • nenechávajte dieťatko počas bdenia iba na chrbátiku
  • dávajte bábätko aj na bruško
  • polohujte počas bdenia strany, na ktorých leži
  • keď bábätko ukladáte do postieľky, meňte smer, v ktorom bude spinkať (zmeňte “konce” postieľky). Detičky sa zväčša obracajú jedným smerom, napr. k zdroju svetla. Ak položíte hlavičku tam, kde malo bábätko predtým nožičky, bude sa otáčať za zdrojom svetla opačnou stranou hlavičky
  • pri držaní bábätka na rukách tiež meňte strany, na ktorých ho držíte
  • meňte pravidelne polohu hračiek, či už na hracej podložke, v postieľke alebo v kočíku 

Potrebujete pomôcť so spánkom vášho dieťatka? 

Sme tu pre vás!

Ďalšie články

Má vaše dieťatko mojkáčika?

Ak vaše dieťatko potrebuje niekoho pri sebe, aby dokázalo zaspať, je lepšie, ak prítomnosť niekoho nahradíte prítomnosťou niečoho. Vyžaduje vaše dieťatko, aby ste ho celý čas držali za ručičku alebo boli pri ňom, až kým nezaspí?

Čítať viac »

Kedy odstrániť cumlík?

Cumlík vie byť veľkým pomocníkom pri spánku. Dokáže nahradiť prsník pri menších deťoch a ak je dieťatko schopné nájsť si cumlík v noci samo, tak pri zobudení zo spánku si vloží cumlík do úst a uspí sa bez pomoci.

Čítať viac »