Kedy využiť spánkové poradenstvo?

Zdieľať článok:

Odpoveď na túto otázku je jednoduchá – keď máte pocit, že so spánkom vášho dieťatka potrebujete pomôcť.

Potreba spánku patrí medzi základné potreby, ktoré človek má. V spánku oddychuje telo i myseľ a všetci vieme, aké dôsledky na naše fungovanie počas dňa má nedostatok spánku v noci. S deťmi je to veľmi podobné. Dieťa pre správny vývin potrebuje viac spánku ako dospelý, preto sú u detí dôležité aj denné spánky a ich kvalita.

V závislosti od veku dieťatka sa samozrejme potreba spánku a spôsob zaspávania mení. Ak máte doma novorodenca, bude vás potrebovať omnoho viac ako dieťatko, ktoré má jeden rok.

Ako je to s novorodencami a ich spánkom?

Deti do troch mesiacov fungujú v približne 3-4 hodinových intervaloch bdenie-kŕmenie-spánok. Pri takto maličkých bábätkách sa ešte o dennom režime hovoriť nedá. Bábätká v tomto veku potrebujú asistenciu rodičov pri zaspávaní, takže ak máte doma bábätko, ktoré nezaspí bez pomoci rodiča, pohybu, hluku vysávača alebo iných „pomôcok“, je to úplne prirodzené. Aj v tomto veku však už vieme pomaličky začať pripravovať bábätká na samostatný spánok v postieľke, ak je to vašim cieľom (nemusí byť a je to v poriadku). V rámci spánkového poradenstva vieme nastaviť 3-4 hodinovú rutinu tak, aby s pribúdajúcim vekom bolo bábätko pripravené na čoraz menšiu asistenciu rodičov pri zaspávaní.

Deti a ich potreba spánku

Od 4. mesiaca sa môžeme baviť o spánkovom poradenstve, ktoré nastavuje denný režim a učí bábätko zaspávať samostatne. Pomocou spánkových techník a nastavením režimu vieme dieťatku uľahčiť zaspávanie tak, aby sa pred jednotlivými spánkami netrápilo. Spánkové techniky sú spôsob, akým dieťatko uspávame. Ich cieľom je naučiť dieťatko zaspávať samostatne. Stále však môžete s dieťatkom pri zaspávaní zostávať v miestnosti, ak je to váš cieľ. To, že dieťatko zaspáva bez asistencie nemusí nutne znamenať, že musí zaspávať samé v miestnosti.

S akými spánkovými technikami v rámci poradenstva pracujeme?

Pri práci s klientami pracujeme s jemnými technikami. Pri týchto technikách treba brať na vedomie, že vyžadujú veľkú mieru konzistencie rodiča a trvajú dlhšie – aj niekoľko týždňov, kým sa dieťatko naučí zaspávať samostatne. Na začiatku sa zameriavame na aktuálny spôsob zaspávania, ktorý postupne a jemne nahrádzame iným spôsobom, až kým sa nedostaneme k samostatnejšiemu zaspávaniu. Reagujeme na potreby dieťatka a sledujeme jeho reakcie na zmenu, prispôsobujeme sa jeho temperamentu a snažíme sa mu vytvoriť optimálne podmienky pre kvalitný spánok.

V rámci spánkového poradenstva má rodič na výber, ktorú techniku si zvolí. Od spánkového poradcu dostane popis jednotlivých techník a rozhodne sa sám, pomocou ktorej bude zlepšovať spánok svojho dieťatka. Celý proces prihliada na priania rodičov a ich ciele v rámci toho, ako chcú zlepšiť spánok ich dieťatka.

Potrebujete pomôcť so spánkom vášho dieťatka? 

Sme tu pre vás!

Ďalšie články

Spánok a spánkové asociácie

Deti si spájajú určité podmienky so zaspávaním. Tieto podmienky sa volajú spánkové asociácie. Podmienky, v ktorých dieťatko zaspáva, by mali byť rovnaké ako tie, v ktorých sa zo spánku pri prechode medzi spánkovými cyklami zobudí.

Čítať viac »